Полковник Сандърс


Историята на Полковника

... Или как целият свят се влюби в неговото пиле.

127-годишно пътуване от детството на полковник Сандърс до днешните ресторанти на KFC.

Невероятната и вдъхновяваща история на Kentucky Fried Chicken започва на 9 септември 1890 г., в деня, когато Харланд Сандърс е роден в околностите на Хенривил, Индиана.

За първи път Полковникът приготвя пиле на 6-годишна възраст в кухнята на майка си. Тогава той е бил просто Харланд, който току-що е загубил баща си. Той е трябвало да се грижи за братята си, докато майка му е на работа. Трудни времена, които му дават важен урок за живота /освен как да готви пиле/ - никога да не се отказва!

Несломимият му дух го кара да напусне родния си дом на 12-годишна възраст и да започне работа във ферма. С течение на времето той опитва почти всичко – присъединил се е към армията, бил е редник в Куба, чирак в ковачница, пожарникар на железопътната линия, учил е право, бил е застрахователен агент, продавач на гуми и др. Но с тази серия от разнообразни преживявания той така и не успява да намери себе си.

На 40-годишна възраст Полковникът решава да се върне към това, което може най-добре, а именно да готви пиле. В годините на голямата депресия Харланд Сандърс отваря първия си ресторант в бензиностанция в Корбин, Кентъки. На бензиностанцията Сандърс работи като работник, готвач и касиер едновременно, а заведението в бензиностанцията кръщава “Sanders Court & Café”. Там той сервира вкусното му пържено пиле, приготвено по специална рецепта. Полковникът посвещава 9 години на тази страст и усъвършенства неговата рецепта за пиле, съставена от специални техники за готвене и 11 билки и подправки. Сандърс гледал как хората ядат пилето му и си облизват пръстите от задоволство. Тогава се родил и слоганът Finger lickin’ good! Той знаел, че е създал нещо наистина специално!

През 1935 г. Губернатора на Кентъки Руби Лафун удостоява Харланд Сандърс с титлата Полковник на щата Кентъки, като признание за големия му принос към увеличаване на известността на щата. През 1950 г. Полковникът е бил повторно признат и оттогава той започва да носи емблематичния му бял костюм и черна вратовръзка, благодарение на които хората го разпознавали от пръв поглед.

Убеден в собствената си рецепта и в качеството на пилето, приготвено от него, Полковник Сандърс започва активно да отдава своя бизнес на франчайз като пътува от град на град. По време на пътуванията готви от своето вкусно пиле на собственици на ресторанти и техните работници. Пийт Харман от Солт Лейк Сити става първият KFC франчайзополучател. Устната договорка предвижда Полковникът да получава по 5 цента за всяко продадено пиле.

Не след дълго ресторантите на KFC завладяват Съединените щати. Пилето на Полковника става толкова популярно, че той решава да въведе продукт за цялото семейство, който да нахрани всички членове, като се насладят на приятни моменти заедно в KFC. Така се появява "кофата" и оттогава това е най-емблематичния продукт на KFC, споделян по целия свят.

Упоритата работа на Полковника води до положителни резултати. Открит е и първият ресторант извън Америка – в Обединеното кралство. Сандърс продава своя дял от компанията за 2 млн. долара на група инвеститори, оглавени от Джон Браун Джуниър, бъдещ губернатор на Кентъки. Полковникът остава говорител и лице на компанията.

Независимо проучване нарежда Полковник Сандърс на второ място сред най-разпознаваемите личности. Той става символ на качеството в хранителната индустрия. През 1980 г. той умира, но наследството му живее чрез оригиналната рецепта и специфичното лого, което милиони хора по света веднага разпознават.

Днес можете да се насладите на KFC в 118 различни страни по света, от Швеция до Южна Африка и от Китай до Бразилия.

И Полковник Сандърс винаги ще бъде там, за да ви поздрави ...

 

Поръчай през мобилното ни приложение

Поръчай онлайн

0700 11 999
  • София
  • Пловдив
  • Бургас